Resultat från Höft- och armbågsröntgen

Eddan var och röntgade höfter och armbågar förra måndagen. I lördagsmorse fick jag SMS från vår uppfödare att resultaten reggats på SKK och att höfterna var A 🙂 men armbågarna hade graderats till 1 (pålagringar upp till 2 mm graderas som en etta).

Vi blev jätteglada för höftresultatet men trots Cimas stöttande ord så blev vi så klart lite oroliga över armbågsresultatet.

Enligt SKK så är orsaken till att benpålagringar uppstår en onormal förslitning av ledbrosket i armbågsleden och pålagringarna tilltar och förändrar leden så länge den onormala förslitningen pågår.

Idag kunde jag iallafall ringa till SKK´s veterinär och få ett utlåtande om röntgenbilderna. Veterinären tog fram röntgenbilderna och konstaterade att lilla Ed har små benpålagringar på båda armbågarna men att dom enligt honom var ”mogna”, d.v.s. hade bildats för en längre tid sedan och att det nu inte bildades ”nytt”. Alltså nu finns det inte längre någon onormal förslitning på leden 🙂

Han trodde att någon gång under Eds uppväxt så har benen i frambenen inte växt i fas och då har den onormala förslitningen skett och det har bildats pålagringar. Känns logiskt att detta kan vara en orsak eftersom EddanPeddan växte som jag vet inte vad och var färdigvuxen rätt så tidigt. 
Veterinären jag pratade med kändes mycket kunnig och pratade även om de olika sätt som vallning samt agility sliter på hundkroppen.

Det var också mycket positivt att Ed aldrig visat några symptom som hälta eller stelhet och han sa att vi kunde träna på precis som vanligt och inte behöver oroa oss! Jippijej 🙂

// Elle

Annonser

Om Elle, Trombi & Ed

Ägare till två bruna doggisar. Trombi född 2004, heter till finare "Windedos Timberland", har tävlat agility men lever nu mysigt pensionärsliv. Ed född 2009, till finare används prefixet "Kelliegårdens", tävlar agility.
Det här inlägget postades i Elles inlägg. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Resultat från Höft- och armbågsröntgen

 1. Michaela skriver:

  Vilka glädjande resultat 🙂 Jag fasar lite för den dagen då jag ska röntga Pana :S

 2. ESSet skriver:

  Men Eddan då har du ju lika snygga höfter som jag har ju!!! Härligt!!! Å armbågarna ska du ju inte hänga läpp för när vetten sa så mkt vettigt 😉 de e ju därför dom e vettar ju, för dom e vettiga 😉
  Nä nu e de plums i baljan igen ihop med lillhalvsyrran. Puss på näsan från din bästaste syrra 😉

 3. Ann skriver:

  Alltid skönt att få fina besked!!! Höfterna är ju kanon! Å jag tycker du ska tro vetten! Växer det inte nåt nu på armbågarna utan allt verkar ok så är det det!!! Puss från syrran Guess

 4. Sammy skriver:

  Är sååå glad att Lilla Ed inte har några problem med sina armbågar 🙂
  Han e ju bland det bästa som finns så det känns fint att han inte ska ha några problem fram över.

  Rock on Ed ❤

 5. Enzo & Nina skriver:

  Grattis Ed till dina fina höfter och skönt att den kunniga veterinären sa att det inte var någon fara med armbågarna. Bara att köra järnet!!!

  Nu dags för bingen och sängen för klockan är som vanligt på tok för mycket.

  Kram kram

 6. Axis skriver:

  Bra lillbrorsan, ut och jaga bäna, men jag förstår inte varför. Käft på re Axis

 7. Härligt att han kan träna som vanligt. Varför kollade du höfterna, har han haltat eller är han tänkt i avel?

  Trevlig sommar!

  • Elle, Trombi & Ed skriver:

   Nej, han har aldrig haltat och vi har inte tänkt honom för avel.
   Nästan alla uppfödare vill/kräver att man höftledsröntgar hundarna efter att dom fyllt 1 år för att man ska kunna utvärdera aveln.
   Nu har 3 st i Eds kull röntgats med A-höfter och 1 i kullen som föddes 2 veckor efter och som hade samma pappa. Skulle alla haft C-D höfter så tror jag t.ex. att Eds uppfödare hade tagit sig en funderare över att använda Eds pappa igen.
   Sen är det ju också skönt att veta att höfterna är OK innan man kör igång t.ex. agilityträning och vallning för det sliter mycket och är höfterna dåliga kanske man skippar det och kör enbart lydnad 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s