Häxjakten mot SBK

Just nu känns det som om det bedrivs en häxjakt mot SBK.

En del agilitymänniskor vill att det ska bildas ett nytt agilityförbund där inte längre Svenska Brukshundklubben står som huvudman, en förändring jag är ytterst tveksam till.

För mig personligen fungerar det alldeles utmärkt med SBK som huvudman. På vår klubb (Stockholms Södra BK) fungerar verksamheten jättebra och de gånger jag varit i kontakt med SBK centralt har det skett utan problem.

Jag har läst igenom skrivelsen om förslaget om huvudmannabyte från SBK och detta är några saker som oroar mig:

  • Att ha Finland som modell för ett eventuellt fristående agilityförbund där dom har dubbelt så höga startavgifter som vi har här i Sverige.
  • Att den nya organisationen skall ha sin liknelse vid Svenska Draghundsportsförbundet, som är en egen förening kopplad till Riksidrottsförbundet, är inte rimligt – om det som stod på deras hemsida stämde så genomfördes ca 40 dragtävlingar (både barmark o snö) förra året, att jämföra med agilityns ca 350.
  • Att det nya fristående förbundet skall ha 1 betald administratör och att resten skall drivas ideellt.
  • Att i en övergripande plan för kommande tvåårsperiod skriva om en kommande websida och webbaserad tidning som allt ska göras ideellt (förutom allt annat för att få föreningen på rull)?

Förutom detta så saknar jag en ekonomisk kalkyl om hur detta skulle gå runt i praktiken. För mig känns det inte som ett alternativ att höja startavgifterna för att få en egen förening då jag tycker att agilityverksamheten i dagsläget fungerar bra.

Blev skrämmande uppmärksam på hur denna ”jakt” på SBK slagit när jag för några helger sedan pratade med en ”agilitybekant” om saken och hon säger att SBK tar alla pengar från klubbarna! Hallå!
Har suttit med i budgetarbetet för vår klubb de senaste åren och agillitytävlingar genererar SÅ mycket pengar till vår klubb!!!
Vi betalar 8:- per start till SBK resterande utgifter är funkismat, priser, domararvoden och för klass III-tävlingar en stambokföringsavgift till SKK. RESTEN är ren VINST för oss!

Att läsa om denna lista med mer än 400 namnunderskrifter på folk som vill byta huvudman står mig också upp i halsen. Förstår mycket väl liknelsen med att stå på Kiviksmarknad och få påskrifter.

Denna lista var det vissa personer som gick runt med på förra årets SM och frågade då glatt folk om dom inte ville ha ett eget agilityförbund och visst ville många det! Mer pengar till agilityn var mantrat! Flertalet skrev på utan att ha en aning om vad detta i praktiken skulle innebära.

Skulle man bara som en liten parentes ha nämnt att startavgifterna vid ett sådant byte eventuellt kommer höjas med mer än 100%  tror jag listan skulle blivit en aning kortare….

Det känns dock inte som om man måste vara något mattesnille för att räkna ut vad som komma skall om vi går ur SBK. Visst finns det vissa bidrag man får men det får även SBK idag och vi inom agilityn får också del av dessa genom att vi i dagsläget får utnyttja klubbarnas planer och lokaler.

Att tro att man skulle få fler agilitydomare, agilityinstruktörer, tävlingar, kortare beslutsvägar, inomhushallar och mer pengar för att skapa en ”världselit” köper jag inte förrän jag ser en riktig ekonomisk kalkyl och en verksamhetsplan på pränt.

Själv blir jag mörkrädd när jag tänker på att agilityn skulle kunna tvingas bort från SBK.

Bättre fly än illa fäkta är inget uttryck jag köper….

// Elle

P.S. Jag har tagit bort tidigare kommentarer rörande ekonomiska kalkyler (och självklart informerat kommentarsskrivaren) då det inte är det som inlägget fokuserar på och det blev en lång ”privat” diskussion. Har ni frågor/kommentarer rörande inlägget går det bra att skriva en kommentar, den visas ej publikt utan kommer direkt till mig och jag svarar på den privat.

Om Elle, Trombi & Ed

Ägare till två bruna doggisar. Trombi född 2004, heter till finare "Windedos Timberland", har tävlat agility men lever nu mysigt pensionärsliv. Ed född 2009, till finare används prefixet "Kelliegårdens", tävlar agility.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Häxjakten mot SBK

  1. Ping: Olika åsikter om huvudmannaskapet « Agility för alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s