Förtydligande Häxjakten mot SBK….

20121202agestaKände bara att jag måste förtydliga några saker angående mitt förra inlägg.

Det jag har blivit less på är alltså främst all denna kritik mot SBK’s  ”bristande” demokrati och som många gånger utmynnat i personliga påhopp.  Känns liksom som att det finns så mycket hat & avsky som ligger och bubblar under ytan….så mycket att det känns som en ”häxjakt”….

För mig känns det så fel att detta ska vara grogrund för att man skall vilja byta huvudman. Vad säger att det inte kommer hamna personer som framkallar samma stämning i ett nytt förbund?

Personligen har jag inte något emot ett eget agilityförbund om det finns ekonomiska kalkyler och verksamhetsplaner som visar på att det blir bättre än idag.

Även om jag tycker det fungerar bra idag så finns det ju inget som talar mot att det kan bli ännu bättre 🙂  

 20121202träd

I dagsläget finns det inga sådana kalkyler och planer att ta ställning till men som jag har uppfattat det så håller man på att ta fram både bättre underlag för ett eget förbund samt att SBK själv jobbar fram nya lösningar (förbättringsförslag antar jag) för att agilityn ska vara kvar under SBK.

Själv är jag för tillfället ytterst tveksam till ett eget förbund främst p.g.a. osäkerheten om hur det kommer att slå nere på vår klubbnivå. Eftersom det förslag som finns vill likna det nya förbundet med Finlands så tog jag deras höga startavgifter som ett exempel för att visa på något som får just mig (och flera andra jag känner) att känna oro inför tanken på att försvinna från SBK men detta var alltså enbart för att exemplifiera! Det är inte alls säkert att startavgifterna kommer att höjas!

Mina synpunkter angående listan som över 400 skrivit på var främst för att jag nu tycker den har fyllt sitt syfte. Den ville väcka opinion angående ett eget förbund och det lyckades. Att alla dom som skrivit under har tagit ställning för ett eventuellt konkret förslag (som ännu inte är klart) uppfattar jag det inte som.

20121202edI ronden SBK vs SKK vet jag inte riktigt hur det går…  Hundsports artikel ”SKK kan ta tillbaka huvudmannaskapet” avslutas med en mening från SKKs ordförande och gäller de förslag som ska tas fram angående byte av huvudman/förbättra SBK: ”-Vi har förhoppningar om att det förs en fruktsam dialog där SBK tillgodoser de agilityaktivas krav. Skulle det visa sig att SBK har åsidosatt uppdraget kan SKK gå in och ta tillbaka huvudmannaskapet.”. 

Japp. Bara så där. Tillbaka till SKK om dom tycker så. Oups! Då blev ordet demokrati plötsligt helt överflödigt 😉

Som avslutning vill jag bara säga att det är så klart jag tycker att ett eget förbund med stabil ekonomi, demokratisk och initiativrik styrning, bra utbildningar och med en väl fungerade verksamhet på klubbnivå skulle vara toppen! 
Idag ser jag inga förslag som visar på allt detta men min förhoppning är att det nästa år finns konkreta underlag både för att stanna under SBK samt för ett eget förbund så att man då kan se för- och nackdelar och väga dessa mot varandra.
Sen skulle det inte vara helt fel om ALLA SBK-medlemmar får RÖSTA på det förslag man tycker är bäst.
I sann demokratisk anda 🙂

// Elle

20121202trombied

Annonser

Om Elle, Trombi & Ed

Ägare till två bruna doggisar. Trombi född 2004, heter till finare "Windedos Timberland", har tävlat agility men lever nu mysigt pensionärsliv. Ed född 2009, till finare används prefixet "Kelliegårdens", tävlar agility.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Förtydligande Häxjakten mot SBK….

 1. emilie skriver:

  Bra skrivet!! ❤

 2. Helena skriver:

  Problemet med det är väl såna som jag, som lagt ned allt vad agility heter för att jag tröttnat på dålig stämning, att inte få chansen att använda planerna, alltid vara ”fel”, stå ut med hinderpark i uselt skick där alla balansdito saknas, listan kan göras mycket längre… och dessutom få skäll för att vi (typ fyra agilityaktiva) inte ordnar tävlingar. Jag skulle gärna också vilja rösta… Vet att jag inte är ensam om att ha lämnat SBK på grund av detta.

  • Har förstått att en del aktiva inte har det så lätt på sina klubbar men ser tyvärr inte ett eget förbund som lösning på just detta.

   Du skriver att ni var typ fyra aktiva och jag tvivlar skarpt på att fyra pers skulle orka dra runt en egen förening med allt vad det innebär… Att börja på noll med en ny förening innebär att man MÅSTE ordna tävlingar för att kunna köpa hinder oavsett om man enbart är typ fyra…

   Beklagar självklart alla som känner sig illa behandlade, oavsett om det är på en brukshundklubb eller någon annanstans.

 3. Linda Zakariasen skriver:

  Jag tycker du har väldigt bra åsikter, Jag var tyvärr en av dom som skrev på denna ”upprors” lista men ångrar det idag. Jag visste inte helt vad det var jag skrev på för. Jag vet att det är flera som skrivit på listan men inte vetat vad dom skrev på.

 4. Malin skriver:

  Gillar det du skriver och jag känner samma oro, som så många andra skulle jag tro….

 5. Vi fyra kunde dock varit många, många fler. Det har startats agilitysektor i min f.d. klubb minst fem gånger under årens lopp… Hade vi med hjälp av bra stämning, fungerande hinder och kurser som får använda planerna lyckats behålla hälften av deltagarna på de säg 15 kurser som hållits under de senaste tio? åren hade mycket sett annorlunda ut. Nöjda medlemmar lockar också till sig fler. Räkneexempel: 10 per kurs x 15 kurser, hälften kvar = 75 medlemmar + 50 till (lågt räknat) kompisar som också vill vara med. Även om mina siffror skulle varit 50% för höga hade vi ändå varit 60 personer. Då borde vi haft hur stora möjligheter som helst att bedriva god agilityverksamhet. Som jag ser det är det SBK(s medlemmar) på lokalplanet som omöjliggör agility, åtminstone där jag bor.

  • Precis. Det är dom lokala medlemmarna som i ditt fall är ”problemet”. Inte att det är just SBK som är huvudman för agilityn!

   Bara för att en del klubbar fungerar dåligt, ska då resterande som har det utmärkt på sina klubbar tvingas bort?

   Om ett kommunalt dagis inte fungerar, ska då alla läggas ner/byta regi?

   Nej, då tillåter man andra att driva dagis lika som jag tycker man kan göra med agilityn. Låt SBK vara kvar som huvudman men låt ”agilityklubbar” ordna officiella agilitytävlingar så blir många som känner som du nöjda.

   Mina blogginlägg vill absolut inte påskina att alla klubbar fungerar utmärkt, om du nu tolkat det så. Ideell föreningsverksamhet är långt ifrån att fungera bra överallt. Mycket tjafs och många som lämnar p.g.a. meningsskiljaktigheter, även fast dom har ett och samma intresse.

   // Elle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s