Tycker & Tänker

Många är turerna kring huvudmannaskapet i agility.

Själv ser jag inga fördelar med att byta huvudman till SKK men däremot har jag fått upp ögonen för det jag tror är allra bäst (se lite längre ner i texten).

Fortfarande ser jag inte ALLA problem (eftersom ingen lyckats konkretisera dom för mig…) som finns i dagens ”agilitysamhälle” men något jag själv tycker brister är INFORMATIONEN. 

En lättillgänglig hemsida med vad som händer inom agilityn kan (bör…) DEFINITIVT finnas men att det skulle behövas en stor omorganisation för detta ser jag absolut inte som en nödvändighet.

Varför jag inte tror på idén med ett eget förbund under SKK är i stort följande:

  • Ingen hållbar ekonomi
  • Risk för ökade kostnader för klubbar & tävlande
  • För få personer som är villiga att ideellt arbeta i den nya föreningen
  • Inbördes ”maktkamper”
  • Toppstyrd förening
  • Osäkert hur verksamheten på Brukshundklubbarna ska bedrivas
  • Svårt för Brukshundklubbarna att överleva om agilityn lämnar dom

Förslaget med en egen verksamhetsklubb under SBK gillar jag men är ändock lite tveksam till detta att man ska bli medlem. Förstår inte själva poängen med att ha en egen förening som skall handha agilityfrågorna, tycker inte det behövs.

Nej, det jag tror mest på (men som tyvärr inte marknadsförts något…) är att stanna hos SBK men bredda & utveckla organisationen gällande agilityfrågor.

Idag sitter det några få personer i Centrala AgilityGruppen (C-AG) och dom ska i princip sköta alla frågor gällande agilityn. Denna grupp borde göras om till en sammankallande grupp som sedan har flera undergrupper som sköter utbildning, tävlingsfrågor, regler, elitsatsningar etc. och, sist men inte minst, några personer som sköter informationen utåt till medlemmarna!

Tycker även det bör finnas en egen sida för Agilityn där man kan få en aktuell uppdatering om vilka frågor som behandlas och beslut som tagits.

Ett tydligt organisationsschema för agilityn bör dessutom tas fram. Namn och mail till alla distriktsansvariga (även ansvariga för SKK-lokalklubbar och Hundungdom bör finnas med) samt till de som blir ansvariga för de nya arbetsgrupperna ska finnas lättillgängligt på SBKs hemsida.

himmelsbk

Det här med att SBK vill styra och ställa och bara köra över agilityn köper jag inte. Lika lite köper jag påståendet att saker inte går att ändra bara för att några personer har försökt och försökt men inte lyckats. Det är INTE omöjligt bara för att DOM inte lyckades med det!

Jag vet inte hur man tänker när man påstår något sådant. Alltså om jag själv hör något liknande i andra sammanhang, kan t.ex. ta liknelsen när jag varit på tävling och ekipage efter ekipage blir diskat, då ger inte JAG upp utan ger mig sjutton på att JAG ska lyckas. Inte för att jag är bättre än någon annan utan för att jag vill visa att det GÅR!
Kan JAG kan liksom vem som helst!

I de fall jag försöker göra något men inte lyckas så försöker jag inte övertyga andra om att det inte går utan snarare puscha andra att försöka! Att inte JAG klarar något innebär inte att ANDRA inte kan lyckas!

Sen en annan sak angående byte av huvudman som är värt att begrunda. Somliga vill poängtera att när agilityn tidigare har bytt huvudman så har det inte alls påverkat verksamheten på brukshundklubbarna.
Så här är det, Sveriges Hundungdom började som huvudman när agilityn kom till Sverige. I princip alla Hundungdomar höll till på brukshundklubbarna, de var alltså en del av brukshundklubben. När sporten sedan växte och SHU inte längre ville (orkade) managera det hela tog SKK över huvudmannaskapet. SKK är, som de flesta vet, över SBK i hierarkin och självklart hände ingenting med de lokala verksamheterna då.

I det förslag som nu finns om att byta huvudman till SKK ingår det att bilda en NY verksamhetsklubb som ska sköta alla agilityfrågor samt där alla tävlande ska vara medlemmar. Det är väldigt långt ifrån den verklighet som gällde senast SKK var huvudman….

Nej, min röst går helt klart till att förbättra befintlig organisation under SBK. Den absolut billigaste, snabbaste och enklaste lösningen.

Dom som vill vara med och driva frågor och förändringar på en högre nivå hoppas jag gör sin röst hörd på något annat sätt än enbart via sociala medier. Varför inte erbjuda sina tjänster och/eller komma med förslag direkt till arbetsgruppen och/eller C-AG?

Det har då jag gjort 🙂

// Elle

Annonser

Om Elle, Trombi & Ed

Ägare till två bruna doggisar. Trombi född 2004, heter till finare "Windedos Timberland", har tävlat agility men lever nu mysigt pensionärsliv. Ed född 2009, till finare används prefixet "Kelliegårdens", tävlar agility.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s