Regelrevidering Agility – fortsatt 3 storleksklasser?

Enkät om fler storleksklasser är utskickad av Svenska Agilityklubben och resultatet från enkäten finns här: https://svenskaagilityklubben.files.wordpress.com/2015/04/rapport_sagiks_enkc3a4tundersc3b6kning_2015-04-16.pdf

Regelrevideringsgruppen kommer ”…se enkäten som rådgivande, och hoppas att resultatet av undersökningen ska göra det lättare att fatta ett beslut som stöds av många agilityaktiva.”.

Eftersom jag själv (främst ur arrangörssynpunkt) ABSOLUT hoppades på fortsatt 3 storleksklasser blev jag MYCKET NÖJD när majoriteten (dock inte med mycket marginal) ville ha 3 storleksklasser även i nästa regelperiod!

Önskade storleksklasser i kommande regelperiod enligt förslagsindelning blev:
1. Fem storlekar 34%
2. Fyra storlekar 30%
3. 3 storlekar (som FCI) 20%
4. 3 storlekar (som nu) 15%

Skillnaden mellan alternativ 3 och 4 är att i alternativ 4 så får hundar mellan 43 och 45 cm välja att tävla large eller medium, i alternativ 3 så får hundar över 43 cm tävla large. Både alternativ 3 och 4 innebär alltså att vi även fortsättningsvis har enbart 3 klasser, Small, Medium och Large men med skillnad för hundar mellan 43-45 cm.

Resultatet om Önskade storleksklasser i kommande regelperiod uppdelat på storleksklasser blev alltså:

1. Tre storlekar 35%
2. Fem storlekar 34%
3. Fyra storlekar 30%

Den storleksindelning man MINST vill se i kommande regelrevidering är:

1. Tre storlekar (som FCI) 30%
2. Fem storlekar 28%
3. Fyra storlekar 24%
4. Tre storlekar (som idag) 18%

Utifrån resultatet av dessa två frågor kan man konstatera att majoriteten även fortsättningsvis vill ha 3 storleksgrupper och majoriteten vill att om det är 3 storleksklasser så ska vi ha som idag, att hundar 43-45 ska kunna välja att tävla i Medium eller Large.

Varför jag själv inte vill ha fem storleksklasser är främst:

  • sämre ekonomi
  • sämre priser
  • längre tidsåtgång
  • färre dubblerade klasser
  • krångligare administration
  • små klasser
  • fler ”kritiska” storlekar
  • färre klass 3

Ekonomin kommer bli sämre p.g.a. att vi inte kommer orka ordna lika många klasser och därmed få färre starter. Om vi idag kör en tävling med en agilityklass och en dubblerad hoppklass innebär det att 9 klasser ska ha priser. Vi brukar vilja ha fina klasser till de högst placerade och speciellt vinnarna. Ska vi ha fem storleksklasser kommer det innebära 15 klasser som ska ha priser… Kör vi bara två enkla klasser utan dubblering så blir det ändå fler klasser som ska ha priser än en tävling idag med dubblerade klasser.

I dagsläget ordnas det mycket mindre klass 3-tävlingar än klass 1 och 2. Ska man köpa in fler Certifikat- och Championatrosetter lär de väl inte direkt öka då ekonomin för dessa klasser sjunker ändå mer.

Administrationen kommer bli väldigt jobbig. Att fixa funkisscheman kommer hamna på en helt annan nivå.

Roade mig med att göra exempel på detta:

Exempel på funkisscheman för klass 1-3, med 3 storleksklasser och med 5: Ex klass 1-3 3 vs 5 stl

Exempel på funkisschema med en agilityklass och dubblerad hoppklass: Dubblerad klass 3 vs 5 stl

Tidsåtgången kommer öka. Gjorde ett exempel på tisdschema från en av våra verkliga tävlingar och det blev en timme längre i det exempel jag gjorde (Räknade på två klasser, t.ex. klass 1 & 2 på en bana). Vi har alltid massa tävlande funkisar samt tävlande som tävlar olika storlekar så att slå ihop banvandringar och köra klasser direkt efter varandra är inget alternativ för oss.  Tider exempel

I dagsläget så finns det tre gränser för storleksindelningar. Gränser där man på en millimeters noggrannhet skall avgöra om en hund är small, medium, medium 43-45 eller large. Nu gissar jag bara men jag kan tänka mig att gränsen mellan medium och medium 43-45 inte är så ”kritisk” förutom för de som ska tävla internationellt.
Med fem storleksklasser kommer vi ha fyra gränser plus ytterligare gränser för internationellt tävlande. Kanske blir det då inga gränser utan man mäts då in på centimetrar bara?

Nästa ENKÄTSVÄNG – HINDERHÖJDER?

Jag hoppas på att nästa enkätsväng tar tag i frågan om att sänka max-hinderhöjden för de tre storleksklasserna vi har – då kommer nog väldigt många bli nöjda!

Largeförare som tror att en lägre hinderhöjd främjar fart och skador kan vara lugna – skulle man sänka maxhöjden från 65 cm till 60 cm skulle detta INTE innebära någon högre skaderisk utan snarare en MINDRE skaderisk.

Sen kan man krasst konstatera att en agilitybana har andra hinder än hopphinder så att man skulle reglera farten med hopphöjden är inte sant. Motståndare mot lägre hinderhöjder borde i sådana fall rösta för att ta bort långhoppet – väldigt lågt och långt och hundarna får upp en väldigt hög fart…

// Elle

20150404_172322_1_1_1

Annonser

Om Elle, Trombi & Ed

Ägare till två bruna doggisar. Trombi född 2004, heter till finare "Windedos Timberland", har tävlat agility men lever nu mysigt pensionärsliv. Ed född 2009, till finare används prefixet "Kelliegårdens", tävlar agility.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s