Den nakna sanningen – SagiK Tävling

Nu får det vara nog. Att bli anklagad för att ”ha förstört oerhört mycket för SagiK, systemet och Svensk Agility” i en grupp med över 3000 medlemmar  på Facebook var droppen!

Först och främst har jag själv suttit i Centrala Agility Gruppen (CAG) under SBK några år och när Svenska Agilityklubben (SAgiK) bildades blev jag tillfrågad att sitta med i Tävlingskommittén vilket jag tackade ja till och satt med i ca 1,5 år. Har varit med och tagit hand om Tävlingsprogram, dispenser och SM-planering m.m. under ett antal år. Allt ideellt och allt för Agilityn i Sverige.

Så de som sitter på kammaren och tänker att vi som opponerar oss mot beslut och säger vad vi tänker och tycker inte gjort saker för agilityn utan bara snackar skit och gör allt för att sabotera för SAgiK – dom kunde inte ha mer fel! Jag har gjort mycket för Svensk Agility och det jag gör är absolut inte något jag gör för min egen skull – det är för att jag vill att Agilityn ska fortsätta växa och vara den trivsamma hundsport den är känd för att vara!

Jag vill även att SAgiK ska vara en väl fungerande klubb som fattar kloka och väl genomtänkta beslut. En klubb som jobbar för alla Sveriges agilityutövare, oavsett vilken klubb man är medlem i.

Så – till det som hänt på Facebook (all heder till Facebook som över admin tog bort detta inlägg som innehöll ogrundade anklagelser). I tisdags läser jag i ett inlägg av person X,  ansvarig för SAgiK Tävling på Evry, en massa grundlösa anklagelser om att jag och flera andra ska  ha ”förstört oerhört mycket för SAgiK, systemet och svensk agility”!

HulahoppsvarFörsta syftet med inlägget verkar vara att försvara sitt otrevliga bemötande (se bild) när Lena Dyrsmeds vill ha akut hjälp med systemet på Hulahoppet i juli.

Som bakgrund till sitt otrevliga svar hänvisar person X till ett mail, som jag och några personer skickade till Evry i februari i år, och det är då anklagelserna mot oss som skrivit mailet börjar komma.

Förutom att anklaga oss för att ha ”…förstört oehört mycket för SAgiK, systemet och svensk agility” så påstår person X att efter att Evry mottagit vårt mail så ”…har vi jobbat i motvind från två håll (drev här på fejjan och en MYCKET irriterad ledning).”

Person X anklagar oss också för att allt tar lite längre tid p.g.a. ”all den interna skit” dom fick när mailet kom.

Jag tycker att det är mycket oproffessionellt att en anställd lägger ut sån här information. Både att offentligt lägga ut namn på privatpersoner som skickat ett kritiskt mail till ett sånt stort företag som Evry och sen att ”avslöja” Evrys hantering av detta.

Vår förhoppning var att vårt mail skulle få Evry att sätta in alla resurser som fanns! Systemet var verkligen under all kritik när mailet skickades i februari 2016. När vi under hösten 2015 satt i Tävlingskommittén fick vi inte ens godkänna lagtävlingar för den första perioden under 2016 (och den i sista stund 40 %-iga höjningen av lagavgiften undrar jag om den inte uppkommit för att Evry inte kan/kunde hantera annat än individuella startavgifter på 70:-?).

Vi har inte gått ut med detta på sociala medier och vi har inte spritt någon ”skit” eller ”dissat” systemet någon annanstans – vi gjorde det som vi anser vara rätt – vänt oss direkt till de ansvariga på Evry! Vi skickade mailet till den person som fanns med på den första offerten samt till några namn vi fick genom kontakter på Evry. Totalt fyra personer på Evry fick mailet.

Vi har hela tiden haft tanken att mailet gjort skillnad – att den fula prototypen ersattes lite fortare och att förbättringarna kom lite snabbare. Det är så det brukar fungera hos företag som får kritik från kunder – man vill fixa till det som inte fungerar bra så fort som möjligt.

Jag tycker vi hade all rätt i världen att framföra vår kritik! Om Evry nu har interna problem i hur dom hanterar sina anställda (som person X påstår) så faller det absolut inte under vårt ansvar. Det är upp till varje arbetsgivare att bemöta och hantera kritik och ta hand om sina anställda på bästa sätt.

Jag har även läst kommentarer om att person X är en god vän till någon och mår dåligt av all kritik. Och? Ska man därför inte få kritisera systemet? Dom flesta är väl vän med någon? Skulle det innebära att man aldrig får kritisera någonting någonstans?

Dessutom – hur tror ni som försvarar person X att det känns att bli anklagad för ovanstående helt utan grund? Tror ni att vi mår bra?

Som punkt för detta med mailet och kritiken av SAgiK Tävling vill jag bara påminna om att SAgiK Tävling utvecklas inte av personer ideellt. Det utvecklas av Evry som är ett vinstdrivande företag och till skillnad mot för det vi betalade till SBK Tävling går ingenting tillbaka till hundsporten. Vi betalar alla för systemet. Vi som tävlar och klubbar som anordnar tävlingar. Vi betalar tillsammans 10:- för varje anmäld start. Som exempel kan nämnas att av anmälningsavgifterna för Hulahoppets ca 8 000 starter kommer ca 80 000:- att gå till Evry.  Så ingen behöver känna att kritiken i vårt mail riktades mot någon ”oskyldig” enskild person som satt hemma och jobbade gratis för agilityn på sin fritid. Vi skickade vårt mail till Evry. Som tjänar pengar på systemet.

När vi nu ändå har SAgiK Tävling uppe på tapeten tänker jag berätta om en del av bakgrunden till vårt missnöje med SAgiK Tävling (förutom att systemet var under all kritik när det releasades). Alla nedanstående punkter som har med arbetet gällande SAgiK Tävling att göra – finns svart på vitt i SAgiKs Protokoll.

För att göra en lång historia kort så har vägen till idag, gällande SAgiK Tävling, sett ut så här:

  • När interimstyrelsen bildas 2014 är person X en av ledamöterna. Han leder den IT-grupp som ska beskriva och specificera kraven för ett nytt Tävlingssystem.
  • 5 april 2014 tar ordinarie styrelse vid och person X ingår inte i denna men är kvar i IT-gruppen.
  • 3 maj 2014 lämnar person X gruppen och ”avser att via sitt arbete ta fram en offert för ett nytt tävlingssystem för agility.” Vice ordförande i SAgiK ska kontakta person X angående arbetet med att ta fram ett nytt tävlingssystem.
  • 31 augusti 2014 har budgetofferten från Evry inkommit. SAgiK väntar även på ytterligare en offert (kom aldrig?) och beslutar sig samtidigt för att inte ta in fler offerter.
  • 25 september 2014 – dialoger med Evry om förstudie för kravspec.

Vi i Tävlingskommittén hade i början mycket åsikter om ett nytt Tävlingssystem. Vi tyckte inte det var något man skulle lägga pengar på och vi gjorde även utskick för att se hur agilityaktiva ställde sig till SBK Tävling. De allra flesta var nöjda och ville ha kvar SBK Tävling – många nämnde fördelen med att ha de olika grenarna samlade i ett system. Jag erbjöd mig även att försöka ta fram ytterligare offerter men straxt därefter kom styrelsebeslutet på att inte ta in några fler offerter än Evrys.

Efter september 2014 hörde vi i Tävlingskommittén ingenting om något nytt Tävlingssystem och trodde frågan var vilande tills vidare.

  • 22 mars 2015 får SAgiK ny styrelse, f.d. vice ordförande blir nu ordförande.
  • 7 april 2015 röstar styrelsen enhälligt för samarbete med Evry.
  • 13 maj 2015 så har ett avtal för nytt Tävlingssystem har färdigställts och skrevs på av SAgiKs ordförande och leverantören Evry.

1 januari 2016 lanseras SAgiK Tävling, eller det som jag uppfattar är en prototyp. Det går att anmäla sig men systemet har stora brister. Under våren fram till nu kommer många uppdateringar och till slut blir det en ny modern layout. Systemet har tyvärr fortfarande  en del brister men många av funktionerna är mycket bra utformade och genomtänkta. Hade allt fungerat som det skulle den 1 januari tror jag hela AgilitySverige hade jublat.

På mötet den 7 april 2015, där man röstade för samarbete med Evry, så finns det till protokollet bifogat en jämförelse mellan SBK Tävling och Evrys system. En av frågorna är ”Hur ser tidplanen ut för att ha ett nytt/uppdaterat tävlingssystem med ny modern design och databas och plattform?”. På den frågan är svaret från Evry: Klart för drift 1/1 2016.

För mig är det helt ofattbart hur det hela har fått gå till. Person X har från att ha drivit den IT-grupp som jobbat för ett nytt Tävlingssystem i Interimsstyrelsen, lämnat den gruppen, fortsatt med att ta fram förslag i sitt arbete och sen vunnit upphandlingen, utan någon som helst konkurrens från annat företag. Person x lämnar IT-gruppen i maj 2014 och i augusti 2014 beslutar sig styrelsen för att inte ta in fler offerter…

När informationen plötsligt kom ut om att avtalet var påskrivet mailade jag frågor om ytterligare offerter samt övriga tankar om hur upphandlingen gått till direkt till SAgiKs ordförande.

Många av oss i Tävlingskommittén blev mer och mer frustrerade över vad som hände i SAgiK och den 8 december 2015 lämnade tre av oss Tävlingskommittén med omedelbar verkan. Vi återkopplade även till SAgiKs styrelse vad vi upplevt hade brustit i samarbete och kommunikation.

Vi som mailade Evry har även förmedlat våra åsikter om hur denna upphandling gått till direkt till SKK.

// Ellionor

Annonser

Om Elle, Trombi & Ed

Ägare till två bruna doggisar. Trombi född 2004, heter till finare "Windedos Timberland", har tävlat agility men lever nu mysigt pensionärsliv. Ed född 2009, till finare används prefixet "Kelliegårdens", tävlar agility.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den nakna sanningen – SagiK Tävling

  1. Ping: Antimobbning vaddå? | Elles Dogs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s